Terug naar het begin

Han maritiem


Bij het "grote Nederlandse publiek" is Han nog niet zo bekend. In Middelburg en ook in Zeeland wordt hij alom gewaardeerd. De burgemeester, de dokter, ze wippen wel eens bij hem binnen, gewoon om te zien waar hij nu weer mee bezig is. Men ontdekt steeds meer waar Han gedurende zijn leven door is gebiologeerd geweest. Zijn oeuvre over al die jaren is van onschatbare culturele waarde voor Walcheren en voor Zeeland. Er komt steeds meer interesse voor zijn werk.

In de maritieme wereld is Han geen onbekende. In museum-kringen kent men zijn werk door heel Nederland. (Rotterdam, Amsterdam, Enkhuizen) In buitenlandse musea: België-Nationaal Scheepvaart Museum te Antwerpen, in Engeland-The Greenwich Maritime Museum is hij zeer gewaardeerd. Jules Van Beijlen, zocht Han regelmatig thuis op, nieuwsgierig naar zijn nieuwste scheeps-model en Han's nieuwste wetenswaardigheden over het "Zeeuwse visserslatijn". David Proctor kwam een keer per jaar speciaal voor Han naar Middelburg om te genieten van Han's werk. Jules-Antwerpen en David-Londen, beiden als conservator van bovengenoemde musea.

In het verleden verschenen er regelmatig artikelen in dagbladen als de PZC, Stem en Schuttevaer, wanneer weer een modelschip onder zijn handen vandaan kwam. In het vroegere programma "Ontdek je plekje" werd op nationaal niveau aandacht aan hem besteed. Op regionaal niveau maakte Omroep Zeeland ook diverse malen een korte film over zijn kunnen. In landelijke bladen als "Spiegel der zeilvaart, Tagrijn, Waterkampioen en zelfs in het Franse magazine "Le Perroquet" werd en wordt over Han's werk gepubliceerd. St. Hoogaars, st. Botterbehoud, men kent Han's werk door de vakkundige tekeningen die in vakliteratuur verschenen. Boeken: "Hoogaars" en "Hengst" door Jules van Beijlen.

 

Ook verfraaide Han in het verleden diverse openbare gebouwen in de provincie met mozaïek, tegeltabeau, koperen gemeente-wapens of windwijzer. In Midden Schouwen, Veere, Waarde en Middelburg zijn deze werken nog steeds te bewonderen.


Een ieder die te maken krijgt met Han's werken waardeert dat werk, tekeningen, schilderijen zijn verassend veelzijdig en zijn scheepsmodellen zijn zo kompleet. Bij het zien ervan is vader geinteresseerd in de vakkundige uitvoering van zo'n model. Moeder staat verwonderd over de zeilen aan zo'n schip, die zo prachtig zijn genaaid en de kinderen vergapen zich aan het hondje aan boord, de kleine emmertjes en kannetjes die zo verdraaid echt lijken.

THOLEN 21 permanent te bezichtigen in het muZEEum - Vlissingen

Naast het maken van de maquettes pleegt Han zeer veel onderzoek alvorens er één te bouwen. Han heeft bij de Tholen 21 zeer veel ondersteuning gekregen van Dirk van Duivendijk (scheepsbouwer) uit Tholen. Dirk had enorme schik in wat Han "in het klein" deed en hij altijd "in het echt" had gedaan. Han kan het niet nalaten om op zijn modellen een bemanning en een komplete scheepsuitrusting te vervaardigen. Het maakt alles zeer levendig en plezierig om naar te kijken. Jules van Beijlen vroeg eens aan Han: "Waar haal jij toch die kleine autobandjes vandaan, die op de boeg zitten van die hollandse roeiboot?" Han had het betreffende autobandje in palmhout uitgesneden en zo echt beschilderd dat zelfs Jules van Beilen op het verkeerde been werd gezet.


Han zijn nieuwste schip

Han zijn nieuwste modelship, hier nog in aanbouw, maar inmiddels klaar. De veerschouw Betje die vroeger van Veere naar Kamperland en terug voer. Voorzien van bemanning en passagiers, een lust voor het oog.

Dat Han een echte ras all-rounder is, kunt u hier zien! Een deel van de outillage voor aan boord van de schouw is door hem vakkundig op schaal nagemaakt. Klompjes van hout, emmertjes van koper verzilverd, ton-emmer gekuipt, lampjes van koper, kruikjes alles zeer realistich tot aan de reiskoffer aan toe. Geef Han welk materiaal ook in handen en hij zal daarvan met zijn grote vakkennis iets moois creëren. Een ware miniatuurrealist!

Deze foto geeft alles weer zoals Han dat in 't klein heeft nagemaakt, de grootte wijkt nauwelijks af.


Stolpje voorstellende: De zeehonden-jacht

 

- - -- - - - - - - - - - - - - - - - Groetende visser in hollandse roeiboot- - - - Kistje: Mosselcultuur


Terug naar het begin